Aktualności
 
Szkoła Podstawowa nr 6
im. Ryszarda Peryta


ul. św. Kingi 1
65-215 Zielona Góra
tel/fax 68 454 87 47
e-mail: sp6.zgora@gmail.com


Inspektor ochrony danych:
Kamil Kolenik, tel. 880 100 367
email: iod1@cuw.zielona-gora.pl









Nowa strona internetowa szkoły SP 6


ze11.pl




Kucharz »
30-09-2021
sztuka gotowania
 
Gotowanie to sztuka. Ooprzez tworzenie nowych potraw możesz pokazać swoją kreatywność. Nawet kiedy przyrządzasz najprostsze posiłki.
Nie ma nic lepszego niż zadowolony i najedzony klient.

Czym się zajmuję?
Gotowanie i eksperymentowanie z różnymi potrawami to twoja pasja.
Lubisz łączyć smaki różnych kuchni i tworzyć zupełnie nowe dania.
W swojej pracy korzystasz z przyprawy z całego świata, takie jak curry, kardamon, kmin, szafran, pieprz cayenne i wiele, wiele innych. Praca kucharza może wydawać się monotonna, jednak w rzeczywistości bardzo dużo się w niej dzieje. Trudno poradzić sobie bez wytrzymałości fizycznej ? w kuchni panuje wysoka temperatura, trzeba stać przez wiele godzin. Myślę, że sukces w moim zawodzie zależy przede wszystkim od kreatywności, wytrzymałości oraz umiejętności współpracy z ludźmi. 

Co powinienem umieć? 

Muszę umieć gotować, dobierać składniki potraw, znać smak produktów, które stosuję oraz znać skład produktów, aby wiedzieć jakich składników użyć do przyrządzenia pełnowartościowego posiłku. 

Muszę znać prawa fizyki, jeśli chcę rozwijać umiejętności kuchni molekularnej, np. zrobić chrupiący kawior ze świeżego soku pomarańczowego. 
Muszę umieć odmierzać proporcje składników przygotowując niestandardowe porcje posiłków, inne niż w oryginalnym przepisie. 
Aby komponować złożone i wyszukane smaki, muszę znać różnorodne gatunki roślin i zwierząt, ich pochodzenie oraz tryb życia. 

Jakie kompetencje miękkie są ważne w mojej pracy? 

-podzielność uwagi,
-samodzielność,
-kreatywność,
-sumienność,
-odpowiedzialność,
-wrażliwość estetyczna,
-umiejętność pełnego skoncentrowania się na pracy,
-dobra pamięć,
-cierpliwość,
-dokładność,
-umiejętność pracy w zespole. 

Predyspozycje zdrowotne 

dobra kondycja fizyczna,
-dobry wzrok,
-prawidłowe rozróżnianie kolorów i ich odcieni,
-sprawny zmysł smaku,
-sprawny zmysł węchu,
-czucie dotykowe,
-koordynacja wzrokowo-ruchowa,
-sprawne dłonie i palce. 

Przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania tego zawodu 
- nosicielstwo chorób zakaźnych i pasożytniczych. 

Gdzie mogę pracować? 

Mogę znaleźć zatrudnienie w restauracjach, barach, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, w firmach cateringowych, na statkach,?

Źródło: https://mapakarier.org/
 

       
            
     
   
 © ePartner - Zielona Góra 2024 Kontakt z redaktorem serwisu